Saturday, November 21, 2009

Patronul român

Românul s-a nascut antreprenor. Nu exista răspuns mai bun la întrebarea "da' tu ce faci?" decât "sunt patron". Românul este, de asemnea, stapânul apsolut al afacerilor cu profit mare (grupul cumparatorilor saluta adaosurile comerciale de 100%) facute cu minim de efort: de la luat chestii de la hipermarket și vandut mai scump la chioșcul lui la magazinele de calculatoare online care iau de la distribuitor și vând mai scump pe site-ul lor. N-am nimic cu astfel de practici, atata timp cat de comisonul respectiv primesc și un serviciu, altul decât "toată lumea are comisionul ăsta".

Așadar, să vă povestesc trei povești cu firme românești de mare succes:

1) Firma A are un client care dorește ceva, să zicem, apsolut întâmplător, placi wireless mini-PCI. Clientul dorește echipamentele de la un anumit producator internațional, mare și tare. După 10 minute de investigații pe site-ul producatorului mare, se găsește distribuitorul din RO pentru produsele oferite de firma mare (germană, nene). Se trimite mail:

"Bună ziua,

Mă numesc Peter Gabriel, sunt de la firma gigi impex com import-export SRL. Avem un client care dorește placi mini-PCI pentru marea lui treaba pe care o face. Dumneavoastra sunteti unicul distribuitor din Romania, asa ca va rugam sa ne prezentati si noua o lista de preturi, va rugăm.

Mentionez CĂ Clientul doreste sa achizitioneze cam 50 de bucati, dar nu toate odată, ci pe parcursul unui an de zile. Exista de asemenea posibilitatea să dorim și alte echipamente de la marea firmă de wireless, deci am dori o colaborare de durată.

Cu restecpa,
Peter Gabriel"

Răspunsul venit de la domnul de la wireless, după doar 4 zile:

"Produsele cerute de dumneavoastră sunt din generatia mai veche, nu o sa le importam."

Atât, scurt. Fara bună ziua, fara semnatură. Toata povestea se întampla prin vară, în mijlocul crizei, ai fi zis ca le trebuie banii.

Ca să faceți diferența, am contactat firma mamă, din Germania, și în 20 de minute îmi trimiteau mail niște baieti din USA să-mi zică că îmi aduc ei alea și le trimit încoace (ca idee, o placa de-aia era vreo 50$, deci nu cine știe ce scumpete). De asemenea, am luat legatura și cu niste distribuitori din Ungaria și Bulgaria. In ultimele 2 cazuri, răspunsul a venit în maxim 4 ore. In toate cele 3 cazuri, mail-urile de la ei au inceput cu "thank you for choosing our products". Atat ungurii cat si bulgarii s-au oferit să le aducă în maxim 2 saptămâni.

2) Povestea numărul doi ne duce pe tărâmul distribuitorilor de produse IT. Pe acest tărâm e un distribuitor mai jmecher decât toți. Ia lista de produse de la alt distribuitor, adaugă Ț% la fiecare produs și o dă mai departe ca fiind lista proprie de produse.

Se face o comanda de un hard disk extern la distribuitorul jmecher. Pe oferta trimisă, pretul era de 50 USD + TVA, produsul fiind pe stoc. A durat 4 zile ca produsul pe stoc sa fie disponibil ("buna ziua, v-aș fi sunat de ieri, dar am crezut că v-a sunat colegul meu, și colegul meu a crezut ca v-am sunat eu"). Când trebuie să platești produsul, supriză: costa 50 EURO + TVA.

"buna ziua, în ofertă scrie 50 USD"
"Nu nu, e in euro"
"E in dolari, nu sunt idiot"
"nu nu, e E-U-RO"
"scoateti lista, sa vedem"
"a, da, stiti, oferta e facuta de o fata, acum e in concediu, a gresit"
"Felicitari, ea a gresit, ea sa suporte diferenta de pret"
"ah, nu, ca nu se poate"
"multumesc, o sa mai colaboram cand o sa-mi vad ceafa"

3) a treia poveste este despre un roman smecher. De cateva saptamani, baietii de la temax.ro (agentie de recrutare) spameaza bestjobs.ro. 10 pagini de joburi puse de firma respectiva in fiecare zi, de pe vreo 3 conturi diferite (click), aproape toate cu mentiunea

"Aceasta nu reprezinta o oportunitate imediata de angajare, insa prin candidatura dvs in baza de date, veti putea beneficia ulterior de serviciile noastre de plasare."

Cool pana aici. Romanul e nascut spammer. Dar de pe site-ul lor aflam ca vand bazele lor de date cu CV-uri catre firme. Dar să privim cum mănâncă de pe jos:

1) Au 1500 de cv-uri pentru job-ul de "director vanzari". 11.000 pentru agent vânzări. 300 programatori Java. 2000 pentru administrator rețea. Nu știu alții cum sunt, dar ca să fiu mai credibil, n-aș fi pus cifre rotunde acolo. Agenti de vânzări - 11907, programatori - 408. Sună mai bine, este?



2) quote:

"Localizata in Bucuresti, S.C. SOFT TEMAX S.R.L. este o companie inovativa, infiintata in 1994..."

Să mori tu? Ia sa ne uitam noi la firmele care au temax in titlu:



Ă, tu care pula mea ești? Ca să nu mai zic că tu zici 1994, dar ți-ai tras site in 2008.

Domain Name: temax.ro
Registrar: ICI - ROTLD
Registration Date: 2008-05-05
Nameservers:
ns1.rack20.com
ns2.rack20.com
Domain Status: OK

3) "Companiile client pot beneficia in cel mai scurt timp baza noastra de date cu CV-uri in care s-au investit peste 100.000 de euro in costurile anunturilor si efortul de prelucrare a datelor, timp de 5 ani".

Daca ziceai 1000 de euro mai aveam un pic și te credeam.

No comments:

Post a Comment